21 november 2010

Tomteland-Midvinterblot

Det är söndagkväll och jag är ganska trött efter en händelsrik helg. Tänker iallafall delge er lite bilder från ett vintrigt Tomteland och lite information från lördagskvällen med Midvinterblot. Tack Ture och Viola att ni lät oss uppleva denna fantastiska kväll. Vi hade aldrig själva kommit på tanken att åka dit. Kvällen började med en bilresa på vintervägar till Gesunda. Väl framme vid Tomteland möttes vi av fantastiska synupplevelser med  lysande marchaller, tända julgranar, sagohus, vattenfall som frusit till is m.m. Det var mörkt, lagomt kallt, lätt snöfall och allt var som ett enda stort sagoland mitt inne i storskogen. Vi gick ca 500 m i mörkret, vägen var utmärkt på båda sidor med tända marchaller och ljud hördes från ugglan, vättar m.m. Väl framme fick vi sätta oss vid dukat bord och trerättersmiddag med proffsig underhållning i tre akter. "Var hälsad gäst! Midvinterblotet kan ta sin början. Må mjödet flöda och låt maten er väl smaka"! Kvällen avslutades vid midnatt med ett stort färgsprakande fyrverkeri. (Midvinterblot = Offerfest till asagudarnas ära.) Historien handlade om Nökve Galtes liv och hur hans mor Widrid Galte uppmanade honom:  "akta dig för ohyra, mustiga masar med Morakniv, kjolstyg och allt annat fanstyg!"
Maten vi åt: Gullvejs rökta lax på spröd franska med romcreme, citron och dill serverad på salladsbädd.
Nökves saftiga midvinterblotstek srverad med krämig grönpepparsås, gratinerad potatisbakelse och krispig sallad. Sist...kaffe och Hjoruns medikament för lust och fägring...... Midvinterblotets drömlika vaniljdessert med skogens bär dekorerad med mynta, till detta svart kaffe som natta.













Se och njut av bilderna!
Som ni ser så provade herrarna tomtens släde. Julgranens dekoration var nappar som barnen gett till tomten. Det räckte inte bara som julgranspynt. Hela väggen, taket och golvet var fullt med nappar. Vi hade aldrig trott att Tomteland var en sådan upplevelse. Det blir flera besök dit med barnbarnen kan vi lova.
I nästa blogginlägg kommer lite bilder och text från Julmarknaden i Alvik som jag varit på idag.

1 kommentar:

  1. Det ser ut att ha varit en fantastisk kväll! Till nästa jul är det nog läge att åka dit och lämna av lite fler nappar.....

    SvaraRadera